viernes, 30 de enero de 2015

Històries i anècdotes de la plaça Sant felip Neri

 L'última visita que varem fer, va ser a la plaça Sant Felip Neri, una plaça molt maca, al costat del que  era la part jueva de la Barcelona antiga.
Per sort, ja hem tingut molts anys després dels fets més importants ocorreguts allà, com va ser el bombardeig que va haver-hi durant la guerra civil española ( concretament el día 30 de Gener de l'any 1938, ara fa 77 anys justament ), que va matar prop de 40 persones, 30 d'elles nens de l'escola que hi havía allà.

També va ser un lloc molt visitat, entre d'altres per Gaudí, que quan va morir atropellat per un tranvía, teoricament anava a visitar la plaça, perque diuen que era la seva preferida de la ciutat.
                                                                                                                                                           
També se'n va rodar part de la pel-licula de Wody Allen "Vicky, Cristina, Barcelona", amb Penélope Cruz, Scarlett Johansson i Bardem, i algun videoclip ( My Inmortal de Evanescence) molt famós en el seu moment.

La font del centre de la Plaça tenía a sobre una estatua d'un nen estudiant , pero d'aixó no podem parlar gaire perque va ser robada i no va tornar a aparèixer.

Aquesta plaça ocupa els terrenys de l'antic cementiri medieval. La plaça rep el seu nom del sant (predicador jesuita, Florencia 1515, Roma 1595 ) a qui està dedicada l'església.
Aquí hi havia els antics gremis de sabaters (1565). La sabata més important que coneixem d'ells, es la del monument de Colón, de 122 cm. de llarg. El segle XVI els calderers van adquirir una vivenda  molt senyorial situada al carrer Boria, d'una bona família de la ciutat, i la van adaptar a la seva nova funció. El sector s'en va veure afectat per la construcció de la Via Laietana, a principis del segle XX.

No hay comentarios:

Publicar un comentario