Antigament, la mercadería es venía fora de les muralles per no pagar l'impost de mercaderíes que hi havía per entrar qualsevol cosa a la ciutat. Les taules de venda, ja hi eren desde l'any 1217, al costat del Pla de la Boquería. A partir de l'any 1470, després d'una petició del pagesos del Raval, es va localitzar la fira de porcs del mes de desembre.
En aquest lloc, hi havien tots els pagesos dels horts de prop, com pe exemple Sant Antoni, Sant Pau, i Sant Bertrán, que venien els seus poductes sense pagar, per lo qual, sortía millor de preu.
El mercat del costat, es deia El Bornet. El mercat es va instalar a les dues places. El mercat va ocupar l'espai del convent de Sant Josep, i va ser utilitzat pels carnissers i els degallinaires.
l'agost de 1798, Lancaster va demanar a l'ajuntament que accelerés els treballs per desplaçar el mercat, i situar-ho entre Betlem i el Plà de la Boquería. Les obres van començar el día 30. El 1823, fou portat al convent del Carme, peró en tornar els ordres religiosos als convents respectius, retornà a La Rambla, d'on encara no havia estat tret del tot. Aleshores van pensar fer una construcció especial a l'hort de la casa dels Infants Orfes, al carrer d' Elisabets.
El 1826 el Marqués de Campo Sagrado, Capità General de Catalunya, va ordenar reglamentar per primera vegada el mercat ambulant de la Boquería.
Volía instalar uns caixons de fusta que serien disposats en rengleres entre les rodalies de Betlem i la casa de Fals. El cost de les obres hauria de ser satisfet per ocupar els barracons i per utilitzar les balances i mesures que un particular portaría.
Al 1836 al desapareixer el convent dels Carmelites Descalços amb la seva esglesia de Sant Josep, l'Ajuntament va projectar la construcció del mercat. La plaça havia de ser rectangular, la peixetería quedaría separada de la resta i l'espai central estaría reservat per les parades, escenari de celebracions cíviques i festives.Això no va ser molt important, però, va ser objecte d'un debat i va retardar i obstaculitzar la realització del programa.
El projecte fou de l'arquitecte Mas Vilà i es va començar a executar el 19 de Març de 1840. Aquell any es va inaugurar el mercat.
El 1911 es va construir l'actual peixatería. La Rambla, tenía en aquell moment la mateixa amplada que té ara ( entre el carrer del Carme fins a la Petxina ), fins al Palau de La Virreina.
El 1914 es va inaugurar el mercat amb la coberta metàl-lica. llavors es va modernitzar en tots els aspectes.
Á finals del segle XIX, Ildefons Cerdà va redissenyar la Rambla com un bulevard on el mercat no tenía cabuda. Finalment, es va prendre la idea de Baixeres, molt similar però contemplava la Boqueria com un atractiu més de la Rambla.
Hola, la historia de la Boquería está bien para conocer su construcción aunque hoy día se compra todo tipo de alimentos mundiales.
ResponderEliminarDisculpa que hable en Castellano aun siendo Catalán
Hola Josep Lluis te voy a comentar tu artículo sobre el mercado de la Boqueria. Te lo has trabajado mucho porque comienzas hablando desde el año 1217 y vas hablando de la evolución de la zona y el mundo de los mercados. Hasta el año 1840, el año de su inauguración. Sigues su evolución hasta el año 1914. Adiós , Josep Lluis.
ResponderEliminar