viernes, 10 de abril de 2015

Joc de Bitlles: una mica d'història

El bolo americà, boliche o bowling es un esport que s'en juga a llocs tancats i l'objectiu es derribar un conjunt de peces de fusta ( bolos, pinos o palitroques ) amb el llançament d'una bola pesada contra ells. La pista té unes mides de 19,20 metres de llarg per 1,06 m. d'ample i una zona d'aproximació de com a mínim 4,60 metres.

La confecció d'aquesta abans es feia amb fusta d'arce americà ( amb llistons ), amb un ample de 39 llistons de 27,17 milimetres. Actualment, s'utilitzen pistes sintètiques, simulant les linees dels llistons que serveixen de referencia als jugadors en els seus llançaments.

 1910 Brooklyn

 Brooklyn actualment

La bola es esfèrica i té 3 forats de forma que pugui ser agafada amb poca força. El pes de la bola sol anar de 9 a 16 libres ( aproximadament entre 4,08 i 7,25 kilograms ) i el diàmetre es de 218,3 milimetres.

Les formes més antigues del boliche poden ser datades a l'antic Egipte i a l'imperi romà. Fa uns 2000 anys,  un joc similar va evolucionar entre les legions romanes, i era llençar objectes de pedra tan aprop com fos possible d'altres. Aquest joc es va fer popular entre soldats romans, i finalment va evolucionar en el "bocce" italià.
 armador de bitlles

 sistema manual 1914


Anys 1960

Les primeres normes estandaritzades per al boliche foren establertes a la ciutat de Nueva York el dia 9 de setembre de 1894, 50 anys després de la seva arribada. Actualment, aquest esport es seguit per 95 mil.lions de persones de més de 90 països de tot el món, i ha continuat  creixent.

Una partida de bitlles consisteix en 10 jocs o tirades, on cadascú llença 2 cops, a menys que faci un ple, strike  ( derribar les 10 bitlles d'una sola tirada ) i en aquest cas no es torna a tirar en aquesta tirada. En alguns tipus de joc es compta el primer ple amb 15 punts, i el semiple amb 13.

S'utilitzen sabates especials per jugar. Aquestes sabates tenen soles i tacons de forma que no puguin ratllar les pistes i no rellisquin ja que la fusta es pot espatllar. Estan dissenyades perque es pugui adaptar millor al terra, i permetin lliscar amb el peu esquerre al fer el llançament i frenar amb dret.

No hay comentarios:

Publicar un comentario